Elbil

Det er let at finde en elbil hos Autocentralen

Hos Autocentralen har vi syv forskellige bilmærker og dermed et stort udvalg af elbiler, som du kan vælge, når du skal købe eller privatlease din nye elbil. Vi har samlet alle vores nye elbiler under en fane hos Autocentralen – uanset om det er Volkswagen, SEAT, ŠKODA, CUPRA, Nissan, Hyundai og Honda. Du kan altid finde de nyeste elbiler hos en af vores syv butikker i Syd & Sønderjylland.

Udover at samle alle elbiler på én side, så har vi også lavet en liste over 10 vigtige spørgsmål, du skal stille dig selv i forholdt til at købe en ny elbil.
Står du med overvejelser om hvilken form for energi din næste bil skal være drevet af – eller er du blot interesseret i at vide mere – så læs endelig med her.

Volkswagen ID.3

Se priser & udstyr her

Volkswagen ID.4

Se priser & udstyr her

Volkswagen ID.5

Se priser & udstyr her

Volkswagen ID. Buzz

Se priser & udstyr her

Skoda Enyaq iV

Se priser & udstyr her

Skoda Enyaq Coupé RS iV

Se priser & udstyr her

Hyundai IONIQ 5

Se priser & udstyr her

Hyundai IONIQ 6

Se priser & udstyr her

Hyundai Kona Electric

Se priser & udstyr her

Nissan Ariya

Se priser & udstyr her

Information om elbiler

Ladestationer

Det første du skal overveje efter du har købt eller leaset en ny elbil er, hvordan du vil oplade den. Flere og flere er heldige ved at deres arbejdsplads allerede har installeret et antal ladestationer som du kan anvende og derved oplade din bil imens du arbejder. Er din arbejdsplads stadigvæk ikke klar til den grønne omstilling, så kan du enten oplade din bil hjemme eller benytte dig af offentlige ladestationer.

Danmarks største netværk af ladestationer kommer fra Clever. Her kan du kan lade med både normalopladning, hurtigopladning og lynopladning. Normalopladning findes i byerne og ved mange arbejdspladser, hurtigopladning findes ved indkøbsmuligheder og knudepunkter og lynopladning findes langs motorvejsnettet.

Klik på knappen nedenfor, for at se hvor i landet du kan finde Clevers ladestationer.

Er elbiler det miljø rigtige valg?

Transportsektorens CO2-udledning er en af de helt store udfordringer indenfor klimaområdet, den står nemlig for ca. 33% af den nationale CO2-udledning. Der har længe været en diskussion om elbiler virkelig miljøvenlig, da udvindingen af litium til batteriet forurener meget. Alligevel viser alt forskning, at når man måler på CO2 udledningen fra vugge til grav, så udleder en elbil mindre CO2 end benzin og dieselbiler.

I takt med at strømmen til både produktion men også opladning af elbiler bliver mere og mere grøn, takket være flere vindmølle parker, så vil udledning af CO2 fra elbil også falde markant.

FDM har skrevet en mere tilbundsgående artikel, som du finder ved at klikke på knappen herunder.

10 spørgsmål du skal stille dig selv, inden du køber elbil

Selvom en elbil er mere simpel og elegant end en bil med forbrændingsmotor, hvor der hverken er en gearkasse, turbolader, kobling, indsprøjtningsdyser og så videre. Så er der stadig en del vigtige spørgsmål du skal stille dig selv, inden du køber din første elbil. For hvis du er på udkig efter en elbil, så er det vigtigt, at du har undersøgt på forhånd eller spurgt vores medarbejder om disse vigtige ting:

- Hvor stort er batteriet?

De fleste elbiler kommer med forskellige størrelser på batteri. Størrelsen er ens betydning med, hvor langt du kan kører på en enkelt opladning. Spørg derfor altid efter størrelsen på batteriet, og sikre dig, at det er netto-værdien – altså den kapacitet, du har til rådighed. Nogle fabrikanter oplyser en brutto-værdi, men der kan du ikke bruge hele kapaciteten. Det betyder alverden om din nye Škoda har 50, 60 eller 80 kWh i bilen, da rækkevidden kan spænde sig fra 362 km til 541 km.

- Hvor lang er den reelle rækkevidde?

Den oplyste rækkevidde er ligesom km/l ved forbrændingsbiler oplyst efter bedste forhold. Det vil sige, at den er målt under solskinsvejr, vindstille, landevej og et opvarmet batteri. Dermed kan du ikke regne med, at opnå det oplyste rækkevide ved kørsel om vinteren og kun på motorvej.

Rækkevidden bliver oplyst indenfor WLTP-standarden for nye biler, og ved NEDC-standarden på ældre. WLTP er ret præcis på på den reelle rækkevidde, men alt efter kørsel, så vil rækkevidden altid svinge lidt – ligesom ved fossilbrændstof. Spørg derfor ind til, hvad den reelle rækkevidde er. Nogle fabrikanter har en beregner på deres hjemmeside, hvor du kan opstille forudsætninger for brugen.

- Hvad betyder SoH på bilens batteri?

SoH står for state of health – sagt på dansk, så viser det batteriets tilstand, da det ligesom ved en mobiltelefon vil falde i effektivitet henover årene. Dette er selvfølgelig mest vigtig for dig der overvejer at købe brugt elbil, da over tid vil batteriets effektivitet falde, så ældre biler vil typisk ikke holde strømmen lige så effektivt som nye. Den faldende effektivitet svinger fra batteri til batteri, så i nogle bilmærker vil det gå hurtigere end andre. I nogle elbiler kan du selv tjekke bilens SOH i instrumentbrættet, mens du i andre – især ældre modeller – må spørge en mekaniker eller ekspert til råds. Du kan fx på en Nissan Leaf aflæse SoH direkte i instrumentbrættet.

- Hvad er energieffektiviteten?

For mange billister der kører rundt i fossildrevne biler betyder det meget, hvor langt deres bil kan køre på literen. Det kan ikke helt skrives på samme måde ved elbiler, men man kan sammenligne energieffektiviteten med km/l. For det er altid rart at vide, hvor meget energi ens elbil bruger på kørt kilometer. Når der tales om energieffektiviteten hos elbiler, så taler vi om kWh brugt pr. 100 km. En Audi e-tron har for eksempel et stort batteri, men er ikke særligt god energieffektivitet – den er opgivet til 22,8 kWh/100 km. Derimod har en Hyundai Ioniq EV 28 kWh et ikke særligt stort batteri, men er meget effektiv. Den er opgivet til 14,8 kWh/100 km. Derfor bruger en e-tron altså over 50% mere energi per kørt kilometer, hvilket naturligvis koster ekstra i brug og strøm i sidste ende.

- Hvilket type stik skal du kigge efter?

Der findes desværre ikke én fælles løsning når det kommer til opladningsstik til elbiler. Ligesom ved mobiler telefoner, så findes der nogle forskellige opladningsstik rundt omkring i verdenen. Heldigvis er det mere eller mindre blevet standard i EU at enten køre med stikket der hedder Type 2 eller dens “storebror” CCS Combo. De fleste nye billige modeller kommer med Type 2 og kan opgraderes til CCS Combo der tilbyder hurtigere opladning.

Type 2: Er blevet industristandarden til AC-opladning; altså opladning derhjemme og i de langsomste offentlige opladere. Stikket kan håndtere opladning fra 3,6 kW til 22 kW og det er meget sandsynligt, at der følger et Type 2 kabel med din elbil, når du køber den.

CCS
Combined Charging System er blevet industristandard for hurtigladning på farten. Stikket kombinerer et Type 2-element i toppen med to yderligere strømterminaler i bunden. I de fleste elbiler er de to ekstra terminaler gemt bag en gummidims, der skal beskytte stikket, og det skal naturligvis fjernes før man kan tilslutte ladekablet. CCS bruges til alt over 22 kW.

Rundt om i resten af verdenen findes der desuden andre ladestik såsom ChaDeMo, men dette bruges mest i Asien.

- Kan elbilen kobles op til en app?

Forbløffende få biler kan kobles op til ens mobil, men det er virkelig nyttig at kunne se ladestatus, når du er væk fra bilen. Desuden kan appen ofte en masse andre lækre ting såsom starte kabineopvarmning inden du skal køre, låse bilen op for dig, indstille sædehøjde og i nogle tilfælde, kan du få bilen til at kører hen til dig.

- Har den varmepumpe?

Her i det kolde nord er det blevet ekstremt populært at få elbil der har indbygget varmepumpe. En varmepumpe kan køle bilen om sommeren og varme den, når det er køligt. Varmepumpen er meget mere effektiv end et varmelegeme og har derfor betydning for rækkevidden, når du har brug for varme i kabinen. Køb altid kun bil med varmepumpe – med mindre du ved, at du kan nøjes med kortere rækkevidde end opgivet, når det er under 20 grader udenfor.

- Følger der en ladeløsning med?

Med flere nye elbiler følger der en ladeløsning med. Altså en ladeboks og et abonnement hos en ladeoperatør ofte Clever. Hvis ikke du har brug for ladeløsningen, så spørg til om du kan slippe for den, og hvad det betyder for prisen. Hos nogle bliver prisen billigere og hos andre kan du ikke slippe for abonnementet på ca. 700 kr. om måneden i 6 måneder.

Der kan også være en ladebrik med, så du afregner forbrug på ladestandere udenfor hjemmet gennem bilfabrikken. Det gør håndteringen nemmere og i nogle tilfælde også billigere.

- Hvor lang er garantien og hvad dækker den?

Elbiler kræver meget mindre vedligeholdelse end fossilbrændstof biler. Hos elbiler er det ofte batteriet der tales om, når man snakker om garanti. Derfor tilbyder mange bilproducenter også en længere eller udvidet garanti på bilen og batteriet. Bilproducenterne tilbyder ofte op til otte år eller en kilometerbegrænsning fx maks. 240.000 km på deres batteri. Et af de punkter, som er værd at lægge mærke til er, hvornår fabrikanten sætter grænsen for degradering af batteriet. Det kan for eksempel være 70%. Det vil sige, at du har ret til at få skiftet batteriet, hvis 30% af kapaciteten er væk. Når du sammenligner biler, så er det en faktor, der er værd at tage med. Der er også forskel på garantien på bilens øvrige dele. En Hyundai har fem år, en Kia op til syv og en VW har kun to. Med mindre du eller tidligere ejer har købt udvidet dækning.

- Bør du købe nu eller vente?

Der kommer altid nye elbiler på markedet, og man kan altid vente på en ny og mere spændende model. Men ligenu bør man ikke vente alt for længe, da ventetiden efter bestillingen på en elbil er meget lang.
Vi anbefaler derfor, at i stedet for at vente på noget nyt og spændende, så kig hellere på det eksisterende marked, og se om en af de mange nuværende og spændende biller ikke kunne passe til dit behov.

Seneste nyheder om elbiler

Kontakt

Kom og oplev vores elbiler i et af vores syv bilhuse – eller kontakt os for nærmere information, rådgivning og spørgsmål.

Autocentralen Kolding Dieselvej

AUTOCENTRALEN
KOLDING – DIESELVEJ

Dieselvej 2 – 4, 6000 Kolding

Autocentralen Esbjerg

AUTOCENTRALEN
ESBJERG

Skagerrakvej 4, 6715 Esbjerg N

Autocentralen Horsens Vejlevej

AUTOCENTRALEN
HORSENS

Vejlevej 151, 8700 Horsens

Autocentralen Haderslev

AUTOCENTRALEN
HADERSLEV

Hirsevej 1, 6100 Haderslev

Autocentralen Vejen

AUTOCENTRALEN
VEJEN

Vestermarksvej 1, 6600 Vejen

Autocentralen Vejle SKODA VW SEAT CUPRA

AUTOCENTRALEN
VEJLE

Bugattivej 4, 7100 Vejle

Autocentralen Kolding Egtved Allé

AUTOCENTRALEN
KOLDING – EGTVED ALLÉ

Egtved Allé, 6000 Kolding