Volkswagen-museum frister med en fabelagtig tur tilbage i tiden

22. april 2023
Volkswagen-museum frister med en fabelagtig tur tilbage i tiden

VOLKSWAGEN – Et besøg på VW & Retro Museum er på alle måder et trip tilbage til barndommen – eller dine forældres barndom. Det fine Volkswagen-museum er pakket med klassiske køretøjer, men også med alle mulige andre samlinger, der får museet til at minde om en filial af Den Gamle By.

Det er ikke hver dag, at køreturen nødvendigvis bringer en forbi Ulfborg i det vestjyske – men det er en skam. For i et roligt erhvervsområde i den cirka 2000 indbygger ”store” stationsby finder vi noget af en perle – i hvert tilfælde hvis man er interesseret i, hvordan verden så ud for 40-50-60 og 70 år siden.

Perlen hedder VW & Retro Museum – og den titel er faktisk meget præcis for, hvad det er, man kan opleve i Ulfborg.

På den ene side er der bilerne, som stort set udelukkende er Volkswagen-modeller af den mere ikoniske slags. Og på den anden side er der nærmest ubegribeligt mange effekter fra en svunden tid. En biograf. Butikker. Et værksted. En købmandsbutik. Et Coca Cola-hjørne. Og meget mere.

Museet minder om en filial af Den Gamle By.

VW & Retro Museum er i sandhed et overflødighedshorn af oplevelser fra en svunden tid – og det er stablet på benene af parret Sussi og Carsten Andersen, der selv er bosat på samme matrikel som museet.

Købte sin første VW som 16-årig

Parret begyndte i 2015 at etablere det, der med tiden skulle vokse sig så stort og omfangsrigt, at en knopskydning fra en enkelt bygning til flere blev nødvendig. I dag breder VW & Retro Museum sig over fire bygninger, der omkranser den privatbolig, som Sussi og Carsten bor i.

Udgangspunktet for museet var parrets store interesse i de klassiske Volkswagen-modeller. Allerede som 16-årig købte Carsten sin første folkevogn, en Volkswagen 1303 Big i guld, som han aldrig nåede at komme på vejen med. I stedet kom en landmand forbi og tilbød Carsten en god pris.

Med fortjenesten fra den handel købte Carsten en Golf I fra 1976, som han restaurerede, og som blev hans første bil på vejen.

Da Sussi og Carstens veje krydsede hinanden, var Carsten Andersen den glade ejer af en Volkswagen 1303 i cabriolet-udgaven, som var den første originalt bygget åbne folkevogn. Eller boble, om man vil – og endda i rød lakering med hvidt tag.

Tre fine VW Golf på rad og række

Den blev – af hensyn til indkøb af et mere praktisk og familieegnet køretøj – solgt, men i samme åndedrag lovede de to hinanden, og når tiden, omstændighederne og ikke mindst pengene igen var til det, så skulle de investere i en model magen til.

Verdens måske fineste rugbrød

Det lykkedes for parret, der i 2003 – altså for 20 år siden – fandt en grøn udgave hos en forhandler på Fyn. Da alle Volkswagen-modellerne fra den tid er udstyret med en dåbsattest, så fandt Sussi og Carsten Andersen ud af, at bilen originalt var Olympia Blau, og den kulør fik bilen naturligvis igen. I dag står modellen, der i 2023 kan fejre 50-års fødselsdag, og stråler om kamp med en snes andre biler på museet.

I 2005 får parret fingre i et rugbrød af den helt særlige slags. Året forinden havde Carsten set en annonce i en avis, hvor en campingbus er til salg for 10.000 kroner – men det viser sig, at der er skrevet forkert, og at prisen i stedet er 75.000 kroner. Noget mere, end parret på det tidspunkt kunne og ville smide efter en ellers ikonisk model.

Men efter et år kontaktede Carsten sælgeren igen, og denne gang måtte Sussi og Carsten en tur til Sjælland for at se nærmere på herligheden. Efter lidt forhandling endte prisen på 68.500 kroner – og hurtigt begyndte parret at jagte alle originale dele, så Volkswagen-bussen kunne føres tilbage til udgangspunktet

Der blev vævet særligt stof i England og købt originale håndtag i USA samt fundet stumper mange steder i ind- og udland.

Åbnede museet på utallige opfordringer

I 2005 blev det gennem-restaurerede rugbrød vist frem ved en udstilling på Gavnø, hvor den vandt førstepræmien – og siden har modellen vundet masser af priser. Sussi og Carstens børn har døbt bilen Bertha – og den skulle være den eneste bil af de 25 producerede Volkswagen Westfalia SO36-modeller, der i dag fremstår 100 procent original.

Sussi og Carsten i deres elskede Bertha - et vaskeægte rugbrød

Gennem de næste ti år bliver jagten på både biler, stumper og andre retro-effekter intensiveret, og i 2015 lader parret sig overtale til at åbne op for offentligheden, så andre også kan nyde godt af Sussi og Carstens ekstremt store samling af bilmodeller og grej fra fortiden.

Og dermed blev VW & Retro Museum en realitet – en realitet der bare vokser og vokser. I dag består samlingen af mere end 20 fantastiske folkevogne, specielle trailere og campingvogne, knallerter og cykler samt masser af retroting, som passer i årgang med 1950’erne til 1980’erne.

Der er blandt andet forskellige udgaver af rugbrødet, boblen og selvfølgelig også nyere modeller som Volkswagen Golf i de første tre-fire generationer.

Foto: VW & Retro Museum + Autocentralen