Derfor skal du bruge vinterdæk om vinteren, og sommerdæk om sommeren

Vi anbefaler at man kører med vinterdæk om vinteren, og sommerdæk om sommeren. Det er simpelthen det sikreste for dig som bilist, at køre med et dæk der er beregnet til sin årstid. Vi har i samarbejde med Continental lavet en lille guide der viser hvorfor de rigtige dæk er utrolig vigtig for din kørsel.

I denne videoen ovenfor viser Frank fra Continental, hvorfor sommerdæk ikke er optimalt at køre med om vinteren.

Det er tydeligt at se at sommerdæk gummiet bliver knust i hundrede stykker. Det sker simpelthen fordi sommerdæk er lavet af en særlig gummi, der er beregnet til varmt vejr. Når den gummiblanding bliver udsat for kulde, bliver det helt hårdt. Kort fortalt, bliver dækkets bremselængde betydeligt forøget af kulden.

Vi anbefaler at man skifter til vinterdæk når temperaturen er 7 grader eller derunder (omkring oktober). Der behøver ikke være sne, før du skal skifte. Det er temperaturen der afhænger af dækkets bremseegenskaber.
Skift igen tilbage til sommerdæk omkring april, når temperaturen er over 7 grader.

Her kan du se en video som illustrerer hvorfor man IKKE skal køre med sommerdæk om vinteren. Det er tydeligt at se den øgede bremselængde. Forestil dig at du skal bremse når det virkelig gælder – dér er det ekstremt vigtigt at have dæk der kan hjælpe mig med at forebygge en ulykke.

Hvordan køber du nye dæk?

Først og fremmest, hjælper vores dygtige personale dig altid med at finde den rigtige dækstørrelse til din bil. Du kan altid trygt lade os finde størrelsen – men derfor er det altid godt at vide lidt om dæk på forhånd.

På siden af dine nuværende dæk, kan du se alle de informationer du har brug for. På billedet af et Continental dæk kan du se et eksempel.

Er du stadig i tvivl om hvilken størrelse dæk din bil bruger, kan du ofte finde informationerne på undersiden af fordøren til bilen. Det kan desuden altid ses i bilen manual/ servicebog. Ellers er du altid velkommen til at kontakte os her.

  1. Angiver dækkets bredde i millimeter.
  2. Viser dækkets profil i procent i forhold til bredden af dækket.
  3. Betyder radialdæk.
  4. Viser fælgens diameter i tommer.
  5. Angiver hvilket hastighedsindeks dækket max er godkendt til. (I dette tilfælde max 300 km/t)
  6. Tjek dækket for andre specifikationer. I dette tilfælde vises XL for at indikere at belastningskapaciteten er forøget.

Når du køber vinterdæk, skal du desuden være opmærksom på disse symboler på dækket:

M+S Symbol

Dæk med symbolet M+S har et dækmønster, en gummiblanding eller en opbygning (vinterdæk indeholder alle tre), som gør det i stand til bedre at køre i sneen, end et almindeligt dæk, især i forhold til at starte og opretholde kørsel (dog skal du minimum have 3PMSF symbolet hvis dækket skal kategoriseres som et vinterdæk).

 Three-Peak Mountain Snowflake symbol

Dette symbol er et sikrere tegn på, at vinterdækket overholder UNECE-reglerne (gældende i EU og visse andre lande) samt dækstandarder i USA og Canada. Dækkenes funktion er gennemprøvet i objektive tests og overholder eller overgår visse definerede grænser. Disse dæk har høj ydelse i forhold til sikkerhed og styring i sne, på isdække og generelt i koldt vejr.

Continental Dæk Danmark anbefaler altid, at du tjekker dæktrykket mindst én gang om måneden uanset om du har TPMS eller ej.

Sådan tjekker du dæktrykket

  • Mål dæktryk på kolde dæk (Du må ikke have kørt mange kilometer inden tjekket)
  • Find det anbefalede dæktryk på siden af fordøren, eller i bilens manual.
  • Husk at tilpas dæktrykket alt efter om du kører hverdagskørsel, eller med en helt læsset bil på kør-selv-ferie.
  • Dæktrykket bliver oftest vist i bar (nogen tilfælde i PSI) og når du står på tankstationen, vil den ofte vise dit nuværende dæktryk, og korrigere til det valgte dæktryk.

Derfor er det ekstremt vigtigt at køre med det korrekte dæktryk

  • Mange uheld skyldes for lavt dæktryk – Bilen reagerer langsommere ved lavt dæktryk, og din bremselængde forlænges. Det gælder også ved for højt dæktryk.
  • Du sparer penge ved at køre med det rigtige dæktryk – Hvis dæktrykket er bare 0,3 bar for lavt, øges rullemodstanden, så bilen vil bruge ca. 1,5 % mere brændstof.
    Desuden holder dækkene længere, og dit CO2-udslip bliver lavere.
  • Du får en meget bedre køreoplevelse ved korrekt dæktryk. Bilens styrings- og ydeevne bliver meget mere komfortabel.

Nu har du fået lidt information om dæk. Men hvilke dæk anbefaler vi så?
Hos Autocentralen vil vi altid anbefale de dæk, som giver den bedste sikkerhed og komfort. Derfor mener vi at Continental dæk er et rigtig godt valg.

Se blot på alle de flotte testresultater deres dæk har fået her:

Helårsdæk

Her anbefaler vi Continental AllSeason Contact, som har gode bremseevner på både tørre og våde sommerveje. Desuden har den klassens bedste rullemodstand.

Sommerdæk

Her anbefaler vi blandt andet Continental EcoContact 6, som har en fantastisk kilometerydelse og et godt greb i vejen.

Vinterdæk
Her anbefaler vi Continental Winter Contact TS 860, som sikrer dig maksimale bremseegenskaber og greb på kolde og snebelagte veje.