Politiets nye elbiler har kørt i et år – og de har overrasket positivt

20. marts 2024
Politibil Volkswagen ID.4 GTX

VOLKSWAGEN – For lidt mere end et år siden tog ordensmagten herhjemme ti styk Volkswagen ID.4 GTX i brug, og nu er projektet blevet evalueret. Og politiets nye elbiler har ikke anledning til rækkeviddeangst.

Som vi også omtalte her på sitet, så tog det danske politi ved indgangen til 2023 ti spritny eksemplarer af Volkswagen ID. 4 GTX i brug som patruljevogne – hvilket selvfølgelig afstedkom adskillige sjove kommentarer på eksempelvis de sociale medier.

Der var da også tale om et pilotforsøg, hvor erfaringer med brugen af elbiler i beredskabet skulle afdække muligheden for et grønnere alternativ til de dieseldrevne patruljevogne. Det skrev de allerede dengang i en pressemeddelelse på politiets hjemmeside.

Rigspolitiet ville med pilotforsøget med de 10 uniformerede elektriske patruljevogne gøre sig erfaringer med brugen af elbiler i det daglige beredskab. Pilotforsøget har nu kørt gennem hele 2023, og erfaringerne vil danne grundlag for en kommende grøn strategi for politiet.

Den endelige evaluering af pilotprojektet forventes først klar i andet kvartal i år, men Motor-magasinet har allerede fået lokket nogle konklusioner ud af ordensmagten.

Blå blink_foto Rigspolitiet

Politiets nye elbiler har overrasket positivt

Det er Jens Yndgaard, centerchef i Rigspolitiet, der har valgt at udtale sig om pilotprojektet til branchebladet.

– Rækkevidden var noget af det, som vi var meget optagede af og måske også lidt bekymrede for, men vi må bare sige, at vi ikke har haft så mange tilfælde, hvor det har været et problem, fortæller han til Motor-magasinet.

En ting er jo at have rækkeviddeangst i sin private elbil på vej til det lokale supermarked i nabobyen – noget andet at have det, mens der eftersættes en potentiel gerningsmand.

– Som vi kører normalt, så kommer vi jo ind forbi stationen med jævne mellemrum for at skrive rapport eller aflevere nogen, og når vi så sørger for at lade bilen op samtidig, så har det vist sig at være tilstrækkeligt, påpeger Jens Yndgaard, som dermed – i hvert tilfælde ifølge den foreløbige evaluering – gør den ellers udbredte rækkeviddeangst til skamme.

Til gengæld har bilens almindelige batteri – altså det med 12 volt, som stort set alle køretøjer er udstyret med – haft svært ved at stå distancen.

Startbatteriet kunne tabe strømmen

– Men det handler ikke så meget om, at det er en elbil. Hver gang en ny type køretøj tages i brug feter endt udbud, så begynder vi altid med at få opbygget nogle køretøjer, som vi får testet for at finde eventuelle fejl, der skal udbedres. Det har vi også gjort her, og der kunne vi konstatere, at man nogle gange kunne løbe tør for strøm ved brug af blå blink, fortæller Jens Yndgaard til Motor-magasinet.

Politiet har købt nye elektriske patruljevogne

Udfordringen er blevet løst ved at montere et supplerende startbatteri – hvilket også tidligere er sket på en række konventionelt drevne patruljevogne.

En anden følgevirkning af politiets nye elbiler og den hurtige accelerationsevne, har været en øget tendens til køresyge hos betjentene.

– Vi oplever jo køresyge fra tid til anden, men generelt har vi oplevet, at der tilsyneladende har været større tendens til, at man blev køresyg i el-patruljebilerne end hvad vi ellers ser, påpeger centerchefen, som sammen med kolleger er i gang med at undersøge, hvad der kan gøres ved den udfordring.

Det fremgår ikke af artiklen, hvor vidt den halve snes Volkswagen ID.4 GTX-modeller fortsat skal være en del af flåden hos ordensmagten.

Facts om Autocentralen:

Autocentralen er en af landets største bilkoncerner med en række bilhuse i henholdsvis Syd- og Sønderjylland samt i København. Autocentralen driver en erhvervsleasing-afdeling, tyverisikringsfirmaet Arcasafe samt er medejer af DKT Auto A/S, der leverer indretning, opbygning og foliering af køretøjer.

Koncernen er autoriseret forhandler af Honda og Nissan samt Semler-mærkerne Cupra, Seat, Skoda og Volkswagen. Autocentralen er desuden Audi Servicepartner i Esbjerg, Horsens og Kolding. Flexleasingselskabet Granturismo Cars er ligeledes en del af Autocentralen-familien.

Samlet er der tæt på 450 medarbejdere i Autocentralen, som er grundlagt i 1976 med udgangspunkt i Kolding af Knud Majgaard Jensen. Koncernen ejes og drives fortsat af grundlæggeren sammen med sønnerne Palle og Anders Lindskov Jensen, der er henholdsvis salgsdirektør og administrerende direktør i Autocentralen.