Europas bedst sælgende bil har rundet det helt skarpe hjørne

29. marts 2024
Volkswagen Golf - 50 år - 8 generationer 2

VOLKSWAGEN – Den 29. marts 1974 begyndte produktionen af Volkswagen Golf – og siden er der bygget intet mindre end 37.000.000 eksemplarer af den populære bil i c-segmentet. Vi kigger her nærmere på de foreløbig otte forskellige generationer af Volkswagen Golf.

84½ bil i timen. Hver eneste time. Hver eneste dag. Hver eneste måned. Hvert eneste år. I indtil videre 50 år.

Det er historien om Volkswagen Golf, der blev sat i produktion den 29. marts 1974 – og som altså dermed kan fejre et meget skarpt hjørne i denne tid.

Ganger du tallene øverst i teksten sammen, så ender du på 37.000.000 biler – og det svarer altså til, at mere end 2000 bilkøbere hver eneste dag har valgt, at det skulle være en Volkswagen Golf, som skulle rulles hjem i carporten.

Volkswagen Golf - 50 år - 8 generationer 1

Bilmodellen er den bedst sælgende i Europa gennem tiderne – og også i Danmark har Golf gennem alle årene været populær.

Danmarks næstmest populære bilmodel

Per 1. januar 2024 var der fortsat næsten 71.000 indregistrerede Volkswagen Golf-modeller på dansk asfalt – fordelt med 67.867 eksemplarer af den ”rigtige” Golf, mens Golf Plus udgjorde 3084 styk.

Det svarer til, at hver gang, du ser 50 biler på de hjemlige landeveje, så vil en af dem være en Volkswagen Golf. Samlet var der per 1. januar 2024 godt 3,2 millioner køretøjer indregistreret i Danmark.

Volkswagen Golf - 50 år - 8 generationer 3

Faktisk er Volkswagen Golf fortsat den bilmodel, som der kører næstflest indregistrerede eksemplarer af i Danmark – kun overgået af den noget mindre Volkswagen Up!, som der per 1. januar 2023 kørte 68.071 styk af.

Eller godt 200 flere end Volkswagen Golf. Nummer tre på den liste tilhører i øvrigt Toyota Yaris med 66.203 eksemplarer.

Skulle tage over efter en klassiker

Den første Volkswagen Golf så som sagt dagens lys i foråret 1974, som en arvtager til Boblen, der var blevet solgt i mere end 21,5 millioner eksemplarer.

De første Golf-modeller blev vist frem i – og solgt fra – bilhusene hen over sommeren det samme år.

Volkswagen-koncernen var i begyndelsen af 1970’erne i krise, samtidig med at verdensøkonomien tog nogle alvorlige bump. Derfor kom især Volkswagen Golf, men også Volkswagen Polo og Volkswagen Passat, på det helt rigtige tidspunkt.

Allerede i oktober 1976 havde salget af Golf rundet en million producerede enheder.

Volkswagen Golf - 50 år - Golf 1

1974: Golf I – Fremskridt på alle parametre

Golf I var – ligesom de efterfølgende generationer – en afspejling af tidens state-of-the-art-teknologi og aktuelle biltrends. Og det handlede ikke kun den geniale pladsudnyttelse i kabinen eller frontmotoren og forhjulstrækket.

Med den første Golf GTI (der så dagens lys i 1976) viste Volkswagen vejen for en klasse af mere dynamiske familiebiler. Og faktisk blev den kåret som Årets Bil i Danmark 1975 – hvilket var første gang for Volkswagens vedkommende.

Golf D (1976) og den senere Golf GTD (1982) sikrede gennembruddet for dieselmotoren i kompaktklassen, og i 1979 lancerede Volkswagen den første Golf Cabriolet, som i en periode var den bedst sælgende cabriolet i verden.

I 1983 var der samlet set solgt 6,9 millioner enheder af Golf I på alle kontinenter, som dermed havde bevist, at den var en værdig arvtager til Boblen.

Volkswagen Golf - 50 år - Golf 2

1983: Golf II – Det vigtigste øjeblik

Ifølge Volkswagens chefdesigner Andreas Mindt, så var skiftet fra første til anden generation Golf det vigtigste øjeblik i bilmodellens nu 50-årige historie.

Den daværende chefdesigner Herbert Schäfer gjorde alt rigtigt. Han moderniserede Golf II, men lykkedes i at bevare DNA’et fra Golf I.

– Denne overgang er ekstremt vigtig for Golfens historie. Golf har altid været en videreudvikling af denne originale model. Det er det særlige ved Golf, og æren for det tilfalder Herbert Schäfer, påpeger Andreas Mindt.

Teknologier som katalysator, ABS-bremser, 16-ventilet motor, G-lader og syncro-firhjulstræk blev for første gang introduceret i Golf II.

I alt blev der bygget 6,3 millioner eksemplarer af Golf II fra 1983 til 1991.

Volkswagen Golf - 50 år - Golf 3

1991: Golf III – Sikkerhed har højeste prioritet

Med introduktionen af Golf III fra august 1991 kickstartede Volkswagen en æra med store fremskridt inden for sikkerhed. I 1992 kunne man for første gang få en Golf med frontairbags, og store fremskridt inden for karrosseridesign førte også til betydelige forbedringer i forhold til kollisionsegenskaber.

En række andre milepæle er forbundet med Golf III, der blev produceret i 4,8 millioner enheder frem til 1997. I 1992 blev Volkswagen Golf III kåret som International Car of the Year, der regnes som den vigtigste bilpris i verden.

Der kom også en sportslig udgave i form af en Golf VR6 med 2,8-liters 174 hk 6-cylindret motor, fartpilot og de første sideairbags.

En vigtig tilføjelse til modelprogrammet var Golf Variant, der var den første stationcar-version af Golf.

Volkswagen Golf - 50 år - Golf 4

1997: Golf IV – Et vaskeægte designikon

Det faktum, at et design-DNA som de enkle stilrene linjer og den karakteristiske brede C-stolpe på elegant vis var videreført fra Golf I, var med til at kategorisere Golf IV som et vaskeægte designikon.

Det var nemlig ikke kun eksteriøret, der gjorde Golf IV til noget særligt. Den satte også en ny standard for interiørkvalitet i denne bilklasse.

Teknisk havde Golf IV også meget nyt at byde på. Med introduktionen af ESP-systemet gjorde Volkswagen avancerede sikkerhedssystemer tilgængelig for det brede publikum.

Golf IV blev også tilbudt med et usædvanligt stort udvalg af motorvarianter med 20-ventilede topstykker, turbolader og fire-, fem- eller seks cylindre.

I 2002 præsenterede Volkswagen også den mest sportslige Golf til dato med R32, der kom med en 3,2-liters seks-cylindret motor, firehjulstræk og en tophastighed på 250 km/t. Det blev også den første Volkswagen med DSG-gearkasse i 2003.

Da Golf IV blev afløst samme år, var der produceret 4,9 millioner enheder.

Volkswagen Golf - 50 år - Golf 5

2003: Golf V – Klasseskellene bliver afskaffet

Med en ganske enestående komfort var den femte Golf – som blev lanceret i 2003 – langt foran mange konkurrenter i den øvre mellemstore klasse. Det samme gjaldt i forhold til kvaliteten.

En værdi, der understregede stabiliteten af det lasersvejsede karrosseri, var en stigning i vridningsstabilitet på op mod 35 procent.

For første gang var der også op til otte airbags ombord sammen med tiltag som bi-xenon-forlygter, syvtrins DSG-gearkasse samt en ny undervogn med fireledet baghjulsophæng, der gav en suveræn kombination af komfort og dynamik.

Det kom specielt til udtryk i den 200 hk stærke GTI og den firehjulstrukne R-version.

Volkswagen Golf - 50 år - Golf 6

2008: Golf VI – Højteknologi i kompakt format.

Ved udgangen af juli 2012 var der produceret yderligere 3,6 millioner enheder af Golf VI, der blev introduceret i 2008.

Og sikkerheden tog endnu engang et stort skridt fremad: Igen var karrosseriet lasersvejset og så stabilt, at det sammen med de øvrige sikkerhedstiltag betød, at Golf VI scorede de maksimale fem stjerner i Euro NCAP-crashtest.

Nye teknologier som Light Assist (avanceret fjernlysstyring), Park Assist, Hill Start Assist og adaptiv undervogn (DCC) gjorde Golf til “World Car of the Year” i 2009.

En understregning af, at modellen var en af de mest avancerede kompakte biler i sin tid.

Volkswagen Golf - 50 år - Golf 7

2012: Golf VII – Mindre vægt, mindre forbrug

I september 2012 kunne Volkswagen fejre verdenspremieren på den syvende generation Golf. Dens vægt blev reduceret med op til 100 kilo i forhold til forgængeren, hvilket betød, at brændstofforbruget også blev reduceret med op til 23 procent.

Nye former for teknologi såsom multikollisionsbremse, adaptiv fartpilot og frontassist, herunder City Emergency Braking System, blev tilføjet udvalget af assistentsystemer.

I 2014 satte Volkswagen fokus på elektrisk mobilitet med introduktionen af den nye e-Golf og plugin-hybrid-versionen GTE.

Sportsligt holdt Golf VII også fanen højt med en stribe af lovpriste GTI-modeller, der toppede med den 310 hk stærke Golf GTI Clubsport S, som satte omgangsrekord for forhjulstrukne biler på den legendariske Nürburgring.

En fleksibel og rummelig Sportsvan blev også introduceret, og i alt var der blevet produceret 6,3 millioner enheder af Golf VII, da den takkede af i 2019.

Volkswagen Golf - 50 år - Golf 8

2019: Golf VIII – Den progressive moderne æra

Volkswagen præsenterede den ottende og nuværende Golf i oktober 2019. Med sine nye effektive mild- og plug-in-hybriddrivlinjer elektrificerede Golf den kompakte familiebil.

Og som en af de første denne bilklasse tilbød Golf assisteret kørsel på et nyt niveau ved hjælp af Travel Assist-systemet, der både holder sikker afstand til forankørende trafik og holder bilen i midten af vognbanen.

Den bød også på en forudseende fartpilot, der kunne aflæse lokale hastighedsgrænser og automatisk tilpasse hastigheden til disse. Intelligente adaptive IQ.LIGHT-LED-matrix-forlygter satte ny standard for lysteknologi.

Selv indstigningsmodellerne har i dag funktioner som Lane Assist, Front Assist, LED-forlygter, LED-baglygter og automatisk klimaanlæg ombord som standard.

Volkswagen Golf - 50 år - 8 generationer 4

37.000.000 bilkøbere tager næppe fejl

Der er løbet en hel del vand gennem åen, siden den første af foreløbig 37 millioner Volkswagen Golf-modeller kørte ud fra Wolfsburg-fabrikken i 1974.

I dag er modellen fortsat blandt de mest eftertragtede køretøjer mange steder i verden – ikke mindst i hjemlandet Tyskland. Hos Autocentralen forhandler vi Volkswagen i seks af vores bilhuse – og du kan finde kontakt-oplysninger her.

Herunder kan du se et galleri med forskellige Golf-modeller gennem tiderne.

Kilder: Bilstatistik.dk, FDM, Volkswagen-newsroom.com med flere

Facts om Autocentralen:

Autocentralen er en af landets største bilkoncerner med en række bilhuse i henholdsvis Syd- og Sønderjylland samt i København. Autocentralen driver en erhvervsleasing-afdeling, tyverisikringsfirmaet Arcasafe samt er medejer af DKT Auto A/S, der leverer indretning, opbygning og foliering af køretøjer. Flexleasingselskabet Granturismo Cars er ligeledes en del af Autocentralen-familien.

Koncernen er autoriseret forhandler af Honda og Nissan samt Semler-mærkerne Cupra, Seat, Skoda og Volkswagen. Autocentralen er desuden Audi Servicepartner i Esbjerg, Horsens og Kolding.

Samlet er der tæt på 450 medarbejdere i Autocentralen, som er grundlagt i 1976 med udgangspunkt i Kolding af Knud Majgaard Jensen. Koncernen ejes og drives fortsat af grundlæggeren sammen med sønnerne Palle og Anders Lindskov Jensen, der er henholdsvis salgsdirektør og administrerende direktør i Autocentralen. Læs mere her.