Vicki er kørt ud af komfortzonen i sin Volkswagen California

20. december 2023
Vicki i sin Volkswagen California

TESTIMONIAL – Downsizing er i dén grad oppe i tiden – og for vejlensiske Vicki Graven er det helt bogstaveligt. Hun har nemlig sagt farvel til den lune lejlighed i Grejsdalen, og i stedet taget en spritny Volkswagen California i brug som sit nye hjem på fire hjul. Det kræver en vis grad af omstillingsparathed, skulle vi hilse og sige.

Man kan måske godt tolke det derhen, at det da nok er at tage sit arbejde lidt for alvorligt… For ja: Vicki Graven er ansat hos Autocentralen Vejle, og på den måde kan dette indlæg godt ses lidt som ananas i egen juice.

Men at den 52-årige kundeansvarlige i det store bilhus er blevet fuldblods-camper har sådan set ikke noget med arbejdet hos Autocentralen – der også er Volkswagen California Center – at gøre.

– Jeg har nok altid haft lidt sigøjnerblod i mig, hvis man må bruge de ord nu til dags. Jeg har boet rigtig mange forskellige steder i mit liv, og har blandt andet i tre et halvt år været bosiddende i Polen. Og jeg har i flere omgange været tæt på at springe ud som fuldtidscampist, men det skulle altså blive 2023, førend det lykkedes, forklarer Vicki Graven.

Siden den 15. juni 2023 har hendes hjem bestået af en spritny Volkswagen California i en flot orange og sølvmetallic kulør – et hjem på fire hjul med øgenavnet Caline.

Vickis Volkswagen California på en solrig dag

– Det med navnet er faktisk lidt sjovt. Jeg skulle selv have heddet det, og da det ikke skete, så var det egentlig min plan, at en af mine døtre skulle have det navn. Det var deres far ikke så vild med, så det blev heller ikke til noget. Men nu kalder jeg min bil Caline, og det passer jo ret godt til modelnavnet Volkswagen California, påpeger hun.

Klar til at være omstillingsparat

– Jeg har aldrig været bange for at kaste mig ud i forskellige projekter, og selv om livet som fuldblodscampist er det samme som at vinke farvel til den kendte komfortzone, så er jeg meget komfortabel med det. Jeg har haft lang tid til at vænne mig til tanken om at minimere, strukturere og ikke mindst downsize min tilværelse, og efter lidt tilvænning i de nye rammer, så er det egentlig gået ganske fremragende, påpeger Vicki Graven.

Hendes målsætning har hele tiden været, at ”projektet” minimum skulle køre i et år, så hun ville komme til at opleve alle fire årstider.

– Det er klart, at der er lidt andre udfordringer, når det er sne og sjap og minusgrader, end når solen skinner fra en skyklar himmel en augustaften ved vandkanten. Men alle årstider har sin charme, og det handler jo også om at være løsningsorienteret og omstillingsparat. Men det tror jeg nu også, at de fleste, der kender mig, vil sige, at jeg er. Der er alligevel så meget, som vi ikke kan kontrollere her i livet, og det kræver jo både fleksibilitet og nytænkning, erkender hun.

Pludselig var tiden inde til at gøre det

Der var nogle forhold, der skulle falde på plads, før Vicki Graven for alvor kunne udleve drømmen om et liv på fire hjul. Hun har to voksne døtre, og da den yngste for nylig flyttede endegyldigt hjemmefra, var der ikke længere her et hensyn, som skulle tages. At Vicki samtidig er single, har naturligvis også gjort beslutningen lidt nemmere.

– Der var ikke rigtig noget, der for alvor bandt mig til en fast bolig, og siden jeg for cirka 10 år siden blev skilt, har jeg ofte haft tanken om at prøve noget i den her dur. Jeg solgte det meste af mit indbo i løbet af foråret, og det, som jeg ikke ville skille mig af mig, har jeg fået opmagasineret i et rum på otte kvadratmeter. Det har været en sund proces virkelig at finde ud af med sig selv, hvad man egentlig har brug for. Og især hvad man ikke har brug for, forklarer Vicki Graven.

Og selv om det nok lyder lidt for godt til at være sandt, så er det faktisk ikke rigtig noget, som hun savner i forbindelse med sin nye måde at leve livet på.

Vickis Volkswagen California ved kysten

– Jeg får så meget foræret ved at leve noget nær i ét med naturen. Lydene, duftene og alt det visuelle. Det er jo helt fantastisk, hvad man kan opleve sådan en tidlig morgen med udsigt ud over Vejle Fjord, fortæller hun.

Store fordele med en bolig på fire hjul

De første to-tre måneder havde Vicki Graven ikke noget fast sted, hvor hun overnattede i sin Volkswagen California. Men da efteråret for alvor gjorde sit indtog, fik hun en aftale med en campingplads ved Mørkholt, hvor hun er blevet fastligger. Indtil videre – og som minimum vinteren over.

– Det har givet nogle muligheder for at lave lidt terrasse af nogle gamle paller og indrette et vintertelt med ekstra plads til ekstra grej og den slags. Det er slet ikke så tosset. Og fordelen er, at jeg jo stadig kan køre rundt og besøge familie og venner, pointerer Vicki Graven.

Vickis Volkswagen California

Og netop i forbindelse med besøgene er der en stor fordel i at have sin egen rullende bolig med.

– Når jeg for eksempel besøger mine to små børnebørn og deres forældre, så behøver vi jo ikke sidde lårene af hinanden, samtidig med at de små skal have mad, bades og puttes. Jeg kommer med mit eget ”hus”, som jeg har holdende udenfor, og de behøver ikke blive besværet med opredning og sengetøj. Alt det har jeg med, og dét er da smart.

Man kan faktisk nøjes med ret lidt

Vicki Graven ser også sit projekt som et beskedent bidrag til en bedre verden – uden at hun på nogen måde forsøger at pudse sin glorie.

– Jeg kan bare mærke en tiltagende lethed i forbindelse med mit projekt. Jeg har brugt de seneste par år på stille og roligt at skære ned på nogle områder. At sige farvel til forskellige abonnementstjenester, droppe fjernsynet og internettet, mindske madspildet og forbruget af strøm samt sælge møblerne og i det hele taget bare vænne sig til, at ”less is more”-konceptet faktisk holder meget godt. Man kan faktisk nøjes med ret lidt, og lykken er altså ikke at have så meget som muligt. Ikke for mig, i hvert tilfælde, påpeger Vicki Graven.

For et par år siden tog hun en stressvejlederuddannelse, og i den sammenhæng blev hun klar over, hvor meget unødvendig ”støj” der er i manges liv.

– Det der med ”støj”, det har jeg fået skåret kraftigt ned på, og det er noget, som jeg har været meget opmærksom på at holde på afstand. Det er faktisk slet ikke så svært, og det giver bare så god mening, når man bor i naturen og på nogle ganske få kvadratmeter. Det kan noget, forklarer hun.

California-eventyr er også en healing-rejse

Vicki Graven er ikke bleg for at kalde sit Volkswagen California-eventyr for lidt af en healing-rejse, uden at der skal gå hverken fanatisme eller religiøsitet i den.

– Mine børn er flytte hjemmefra, og jeg har et mislykket ægteskab bag mig. Samtidig lader mit kærlighedsliv vente på sig, så ja, det har været tid til refleksion over dét, der har været. Og til at tænke konstruktive tanker om, hvor det er, at jeg skal hen. Jeg er jo halvvejs i livet, så det giver god mening at fokusere på, hvordan mit liv fremadrettet skal leves, erkender Vicki Graven.

Hun har i mange år været vinterbader, og også dén disciplin holdes aktivt ved lige i den fjord, som hun nærmest bor ved bredden af.

– Jeg vil ikke sige, at jeg er lykkelig hele tiden – det tror jeg ikke rigtigt på. Men de der momenter af lykke, dem er der helt klart kommet flere af, efter jeg har begivet mig ud på den her tur. Efter jeg har downsizet, skåret ind til benet og er begyndt at tage mig selv og mit liv endnu mere alvorligt, fortæller hun.

Vickis Volkswagen California sammen med andre campister

Et andet mål med at pakke hele sit liv ind på cirka seks kvadratmeter California har været at lære Danmark bedre at kende – og at skabe et netværk med andre California-ejere, campister og alle dem, som hun møder på sin vej.

Laver en form for dagbog på Instagram

– Det har været enormt inspirerende at opleve, hvor nemt det er at falde i snak med andre mennesker. Hvis man giver lidt af sig selv, så får man også meget nemmere lidt den anden vej, og det har været fantastisk, påpeger Vicki Graven.

Selv om det ikke nødvendigvis var planen, så har hun også valgt at føre en form for offentlig dagbog på Instagram. Det er hendes døtre, der opfordret hende til det, fordi det også er en måde at følge med i, hvor deres mor er lige nu.

På profilen vickionwheels.365 deler Vicki Graven således ud af de oplevelser, refleksioner og tanker, som der er masser af plads til bag rattet i en Volkswagen California T6,1. Eller ved fjorden. Eller i stormvejret, når hun forsøger at redde et vindblæst pop-up-telt fra at flyve væk.

– Det her projekt har været min drøm i en hel del år. En drøm om at leve mere frit og finde glæden i de små ting. Når jeg kigger i bakspejlet, så tænker jeg på, hvor jeg har været, og hvor jeg ikke nødvendigvis skal hen igen. Og så fokuserer jeg på nye destinationer, og på at gribe mulighederne og leve i nuet. For vi skal huske at gøre de ting, vi drømmer om, mens vi kan, opfordrer Vicki Graven.

Vicki Graven