Lær at køre i sne – det er sværere end du tror!

8. februar 2022

Snekørsel kræver rutine – og det kan være svært at erhverve sig, når vinteren oftest er grå.
Hvis du ikke har øvet dig på katastrofeopbremsninger, udskridning og kørsel på isglatte overflader, skal du være ekstra opmærksom, når du kører på skiferie. Vi har spurgt teknisk chef hos Bridgestone, Jesper Sørensen om et par gode råd til snekørsel.

Frost, dårlig sigtbarhed og glatte veje er farligt – du kan nemt miste kontrollen over bilen. Især hvis du ikke er vant til at køre i sne. Derfor skal du være beredt både før, under og efter kørslen, lyder det fra Jesper Sørensen.

Tjekliste før afgang

  1. Rens lygter, ruder og spejle for sne og is, så dit udsyn er frit, og de andre trafikanter kan se dig.
  2. Tjek dæktrykket – det skal være højere end normalt, når det er koldt, fordi det falder ved lave temperaturer. Det er både mere sikkert og sparer dig for brændstof.
  3. Tjek om dine dæk er slidt, det går ud over din bremseevne. I Danmark kan du i princippet nøjes med en mønsterdybde på 1,6 mm, men i Sverige og Norge får du bøder, hvis mønsterdybden er under 3 mm i vinterføre.
  4. Du skal selvfølgelig have vinterdæk på bilen på grund af sikkerheden, men også fordi landene omkring os har krav om vinterdæk. Det er kun Danmark, der tillader bilisterne at køre med sommerdæk i vintervejr – Sverige, Norge, Tyskland og Østrig forlanger vinterdæk, og i Schweiz, Frankrig og Italien kan de være påbudt i snevejr, eller når der er skiltet med det.
    Vinterdækkene klarer sig bare bedre i sne og på is og på våde veje, på grund af deres kombination af særlige slidbanemønstre, dybere mønsterdybde og en gummiblanding, som forbliver blød ved lave temperaturer.
    Jesper Sørensen kan ikke dy sig for at henlede opmærksomheden på Bridgestones vinterdæk Blizzak LM005, som har vundet ikke mindre end 14 europæiske vinterdæktest!
  5. Test bilens bremseevne og din egen reaktion. Find en rolig vej og sænk farten – brems nu stille og roligt og vær klar til at reagere, hvis du skrider ud. Du kan også afprøve en katastrofeopbremsning, så du får øvet dig, før det kan gå galt.

På selve køreturen

  1. Kør hjemmefra i god tid, så du ikke bliver presset til at køre uforsvarligt.
  2. Sænk hastigheden og hold afstand. Når vejene er glatte, bliver din bremselængde op til fire gange længere.
  3. Kør forsigtigt. Både når du accelererer og bremser, skal det foregå blødt og roligt.
  4. Hold begge hænder på rattet, hold fokus på vejen og hold øje med trafikken også langt foran.
  5. Vær opmærksom på de andre trafikanter – måske har de (heller) ikke styr på at køre i vintervejr, eller de kører rundt på sommerdæk og kan være til fare.
  6. Slå fartpiloten fra, den er ikke designet til kørsel på glat vej og kan betyde, at du mister herredømmet over bilen.
  7. Kør i et højere gear end normalt for at undgå at miste vejgrebet. Hvis du kører med automatgear, har du måske også ”snetilstand”, du kan sætte til.
  8. Skal du sætte i gang på en bakke, så accelerér forsigtigt for at undgå, at forhjulene skrider. Udløs koblingen gradvist.
  9. Når du kører ind i et sving, skal du slippe speederen og bremse forsigtigt. Kør som om, svinget er meget skarpere end det er, så fastholder du vejgrebet bedre.
  10. Hvis bilen alligevel skrider ud, så træd koblingen ned og slip speederen.
    Ret bilen op og styr ligeud. Brems forsigtigt og kort, max et par sekunder og slip hurtigt igen og få bilen tilbage på kurs. Gentag flere gange. Tag svinget i små bidder og hold dine bevægelser bløde og rolige.
  11. Vær forberedt på det værste! Tjek at mobilen er ladt op, og du har kodet nummeret til vejhjælp ind. Sørg for at have refleksveste og varme tæpper til alle i bilen, lidt proviant og en skovl til at grave bilen fri, hvis I skulle køre fast.