Hans Erik kørte til Italien seks dage efter han havde fået sin nye elbil

17. januar 2023
Hans Erik i sin VW ID. 4 GTX

TESTIMONIAL – I indkørslen ved det mellemstore parcelhus i Børkop holder en flot mørk Volkswagen ID. 4 GTX. Det er Hans Erik Lindholms første elbil, og købet har åbnet hans øjne for en anden måde at køre bil på. Men den firhjulstrukne folkevogn kan på alle måder varmt anbefales.

Seks dage. Så længe havde 69-årige Hans Erik Lindholm været ejer af sin Volkswagen ID. 4 GTX, inden Italien og en sen sommerferie kaldte.

– Det er min første elbil, og det var da med en vis spænding, at jeg satte kursen mod syd. Forude ventede cirka 3500 kilometer, og derfor havde jeg brugt en del tid på at forberede mig så godt som muligt, fortæller Hans Erik Lindholm, der naturligvis havde sin hustru siden 1977 – Inge – med på ferien.

Han er egentlig for længst er gået på pension, men har alligevel valgt at tage et seniorjob nogle timer om ugen hos Autocentralen. Her hjælper han med talrige opgaver såsom at transportere biler, ordne lager og hjælpe med stort og småt i bilhuset.

– Jeg har arbejdet med biler i mange år, selv om jeg har en fortid både som bankmand og ejendomsmægler. Men gennem en årrække har været henholdsvis hos Audi i Fredericia, BCA Auctions i Vejle og senest Autocentralen i Vejle. Og jeg har også kørt mange forskellige mærker og modeller gennem mine mange år som bilist, forklarer Hans Erik Lindholm.

Har oplevet rækkeviddeangst

Den første bil var en Fiat 850, og siden har der både holdt Ford Escort, forskellige Opel- og Audi-modeller samt Golf, Passat og senest T-Roc fra Volkswagen i carporten.

Inge Lindholm lader op

– Jeg har været godt tilfreds med Volkswagen, og derfor valgt min kone og jeg at bestille den her ID. 4., som har et vist SUV-præg over sig, samtidig med, at der er rigtig god plads i kabinen. Vi bestilte bilen i november 2021, og vi var heldige at få den efter ti måneder, understreger Hans Erik Lindholm, som på ingen måde har fortrudt købet.

Som mange andre bilister, der ”går over til” elbil, så oplevede Hans Erik også en vis grad af rækkeviddeangst, da han først fik lov at indtage pladsen bag rattet.

– Vi har selvfølgelig snakket med forskellige omkring det at få elbil, og også hos sælgeren i bilhuset er jeg blevet beroliget. Jeg har længe fundet elbilerne fascinerende, og jeg må erkende, at jeg ikke er blevet skuffet.

Bliver hele tiden klædt bedre på

For Hans Erik Lindholm var det afgørende for valget af køretøj, at køreoplevelsen og fornemmelsen bag rattet skulle være helt i top. Samtidig vejede det også tungt, at der var mulighed for at få fem års service og reparationsarbejde med i købet.

Pause ved en Ionity-ladestander

– Jeg kan virkelig kun anbefale, at man springer ud i det. Det med rækkevidde fylder lidt i begyndelsen, men ellers fornemmer jeg, at det mest er noget, som folk uden elbil taler om. Som elbilist bliver jeg hele tiden klædt bedre og bedre på. Man bliver hurtigt mere erfaren på de forskellige parametre, fortæller Hans Erik Lindholm.

Han holder naturligvis et skarpt øje med elpriserne, så der ”tankes op” når strømmen er billigst.

– Det er blevet lidt af en sport, og det er ingen skade til. Mit kørselsbehov er ikke voldsomt stort, så jeg behøver hverken at lade hver eller hver anden dag.

Valgte en forkert lade-løsning

Den helt store elektriske ilddåb for Hans Erik Lindholm var som sagt kør-selv-bilferien til Italien, der blev foretaget efter bare seks dage som elbilejer. En tur, der samlet set bragt ægteparret ud på mere end 3500 kilometers kørsel fordelt over 11 dage.

– Det er jo helt atypisk meget i forhold til dagligdagen, men det var ikke nogen udfordring, fordi vi havde indstillet os på, hvordan den del af turen ville kunne blive påvirket. Vi havde samlet set 15 opladninger undervejs, hvilket nok var 3-4 stop mere end nødvendigt, understreger Hans Erik Lindholm.

Han havde valgt løsningen We Charge, der fungerer godt sammen med Volkswagen-app’en We Connect.

Gardasøen er et indtagende syn

– Her er det så vigtigt, at man vælger det rigtige abonnement af de tre, der er mulige. Vi skulle have valgt Plus-abonnementet, men det indså jeg for sent, så vi endte faktisk med at betale næsten 4000 kroner for strømmen, fordi vi brugte We Charge Go. Med We Charge Plus havde vi kunnet nøjes med en udgift på omkring 2500 kroner for de 3500 kilometer, forklarer Hans Erik Lindholm.

Helt igennem uproblematisk ferietur

Ned og op gennem Europa brugte han primært Ionity-netværket, og det foregik stort set problemløst. Opladningerne på turen tog alt fra 28 til 44 minutter, og så kunne næste etape indtages. Ladehastigheden var i perioder helt oppe på 167 kW/time.

– Vi havde lidt svært ved at få navigationen til at spille 100 procent sammen med udvalgte ladestationer. Vi ville jo gerne udelukkende finde Ionity-ladere med en hastighed på mere end 100 kW, men det kunne vi ikke. Jeg er dog åben for, at det måske er en ”fejl 40”, erkender Hans Erik Lindholm.

En enkelt gang nåede displayet ned på 9 procents rækkevidde, hvilket gav chaufføren – og ikke mindst fruen – en hel del sved på panden; men reelt var der aldrig fare på færde på ferieturen. Forbruget på Volkswagen ID. 4 GTX’eren var i gennemsnit 5 kilometer per kilowatt-time.

– Hjemturen forløb lige så uproblematisk som udturen. Samlet set brugte vi naturligvis længere tid på transport, hvis vi sammenligner med en diesel- eller benzindrevet bil, men til gengæld var det utroligt behageligt og positivt at køre elbil på så lange stræk. Det kan varmt anbefales, pointerer Hans Erik Lindholm.