Grethe og Johan er i dén grad sprunget med på elbils-bølgen

22. november 2022
Grethe Pedersen og Johan Mogensen nyder de nye elektriske biler

TESTIMONIAL – For få måneder siden stod der en Volkswagen T-Roc og en Audi Q7 i den store indkørsel hos Grethe og Johan Mogensen i Herning-forstaden Tjørring. I dag står der henholdsvis en Volkswagen ID. 5 og en Skoda Enyaq, der begge er 100 procent eldrevne.

Det er noget af et tigerspring, som Grethe Jespersen og Johan Mogensen, der bor et par kilometer nord for Herning, har taget. For bare få måneder siden bestod garagen hos parret af en Volkswagen T-Roc 1,5 og en Audi Q7 TDI fra henholdsvis 2020 og 2015. I dag er situationen en helt diametral anden, idet det nu er to fine elektriske modeller, der udgør flåden.

– I det sene forår begyndte vi at snakke lidt om, hvor vidt vi skulle tage tyren ved hornene og gøre noget for at undgå, at vores biler ville blive udsat for flere økonomiske øretæver. Og en løsning på det, det kunne jo være at springe med på bølgen omkring elbiler, fortæller Johan Mogensen, der som datalog og matematiker prøvede at stille tingene op i et Excel-ark.

Og her viste det sig hurtigt, at fordelene ved at skifte en gennemsnitligt forbrugende Volkswagen og en temmelig dyr luksus-SUV ud med to rene elbiler var i overtal. I hvert tilfælde i teorien. Men hvordan med praksis?

Autocentralen tog os seriøst med det samme

– Først og fremmest skulle vi jo finde ud af, hvad der overhovedet var på markedet af elbiler. Og dernæst hvilke af disse, der tiltalte os. Og det tredje parameter handlede så om, hvilke modeller det overhovedet ville være muligt at kunne få fingre i inden for en overskuelig fremtid, fortæller Johan Mogensen.

Volkswagen ID.5 har i forvejen fået de maksimale fem stjerner i EuroNCap-testen tilbage i marts.

Efter nøje af have sonderet markedet faldt valget på en Volkswagen ID. 5 samt en Skoda Enyaq iV. Sidstnævnte er det primært Johan Mogensen, der er bruger af, mens Grethe Mogensen til daglig kører i den elektriske ”folkevogn”.

– Det var en udfordring at få fat i bilerne, for der hersker jo lige nu ret lange ventetider på nye biler. Derfor er vores Skoda købt hos en forhandler, som har importeret den til Danmark. Vores ID. 5 er derimod købt hos Autocentralen Vejen, hvor vi oplevede at blive taget seriøst fra første øjeblik, vi trådte ind i bilhuset. Og det er desværre ikke alle steder, at det er sådan, understreger Johan Mogensen.

Havde han haft muligheden, ville han gerne have købt begge biler hos en autoriseret forhandler, da han mener, at det giver en hel del ekstra tryghed – men med den lyseblå Skoda Enyaq kunne det ikke lade sig gøre.

Fuldgode erstatninger for de gamle biler

– Vi var selvfølgelig også lokket af tidernes gunst, forstået på den måde, at priserne for brugte biler var ganske fine. Det var jo ikke givet, at det ville fortsætte. Faktisk kunne vi sagtens forestille os, at det ville blive endnu sværere at komme af med en stor brændstofslugende Audi Q7, så reelt var der ikke så meget at betænke sig på. Og vi har bestemt heller ikke fortrudt – heller ikke selv om elpriserne er på et noget andet niveau, end da vi tog valget, erkender Johan Mogensen.

Den fine Skoda Enyaq til venstre er Johan Mogensen den primære bruger af, mens hustruens førstevalg er den hvide Volkswagen ID. 5

De to elektriske biler, som blandt andet deler platform og en række dele og komponenter, er ifølge parret en fuldgod erstatning.

– Jeg var rigtig glad for min Audi Q7, men jeg synes faktisk, at der er nogle sammenlignelige træk mellem den og den nye Skoda Enyaq. Men selvfølgelig er det en anden bil. Men begge elbiler er dejlige at køre i. Vi kan begge godt lide at sidde højt, og det gør vi jo både i ID. 5 og Enyaq. Desuden har vi helt klart en følelse af, at vi kører i mere sikre biler, fortæller Johan Mogensen.

Har oplevet store besparelser

Parret har også for længst gjort det til en vane at lade bilerne op, når strømpriserne er lavest. Det kører nærmest helt automatisk.

– Vi har jo forskellige app på telefonerne, som viser de aktuelle strømpriser det kommende døgn. Så er det bare at indstille vores lade apparat efter det. Vi har naturligvis regnet på totaløkonomien, og som det ser ud lige nu (efterår 2022, red.), så bruger vi lidt under halvdelen på driften af bilerne, sammenlignet med, hvordan det så ud med de to konventionelt drevne biler i indkørslen, understreger Johan Mogensen.

I runde tal er forbruget samlet set gået fra 2600-2700 kroner om måneden til omtrent 500 kroner om måneden, når det drejer sig om selve drivmidlerne. Den del er naturligvis bundet op på, hvor stort – eller lille – ens kørselsbehov er. Oven i dét regnskab kommer så store besparelser på de grønne ejerafgifter samt potentielle besparelser på forsikring.

– Alt i alt er vi utrolig glade for, at vi har taget springet. Det er ganske uproblematisk, hvis vi en sjælden gang imellem er på langfart, hvor vi skal lade op undervejs. Men det kræver selvfølgelig lige, at man er indstillet på at bruge lidt mere tid på det, end det tager at fylde en dieseltank op. Det lærer man nu hurtigt, erkender Johan Mogensen, der kun kan opfordre til, at andre kaster sig ud i el-eventyret.