Besøg en seværdig samling af tjekkiske perler

13. juli 2022
Skoda-mærket blev grundlagt som cykelfabrik

SKODA – Skoda-mærket har for alvor fået tag i de danske bilister, og i dag er Skoda det sjettestørste på det danske marked. Vi har besøgt Skoda Museum på Fyn for at få en smagsprøve på bilmærkets lange historie. Vi har set en seværdig samling.

Det VW-ejede tjekkiske Skoda-mærke er blevet yderst populært i Danmark i løbet af den seneste snes år. Alene i perioden fra 2012 til i dag er mærkets markedsandel vokset fra 3,8 til 5,2 procent, når vi kigger på det såkaldte bestandtal.

Det viser, at bestanden af Skoda-biler lige nu er på 167.766 styk, hvilket er mere end 65.000 flere end for præcis 10 år siden, hvor der kørte 102.008 Skoda-modeller rundt på de danske landeveje.

Siden 1999 har Danmark ligeledes været begavet med et Skoda Museum, der er idyllisk placeret på Krengerup Gods uden for fynske Glamsbjerg. Forleden lagde Autocentralen – der er en af landets største Skoda-forhandlere – vejen forbi det ret så interessante museum.

Blev synonym med folkelige biler

Skoda-mærket blev grundlagt som cykelfabrik tilbage i 1895 af mekanikeren Vaclav Klement og boghandleren Caclac Klement. Fire år senere begyndte Lerin & Klement, som firmaet hed, at producere motorcykler, og først i 1905 så den første bil dagens lys.

Den fine udstilling på Fyn består af godt 35 forskellige bilmodeller

I 1925 fusionerede virksomheden med Pilsen Skoda Co., og dermed blev navnet også ændret til Skoda. Efter flere omlægninger blev Skoda i 1946 nationaliseret, og fra at have sendt reelle luksusmodeller på markedet, blev Skoda i stedet synonym med mere folkelige biler. Vi nævner i flæng Tudor, Popular, 1200, Octavia, 105, 120 og 135, der var populære over det meste af verden.

I 1980erne måtte Skoda dog se sig overhalet af en række vestlige producenter, men alligevel lykkedes det med Skoda Favorit at hive endnu en succes i land. Der blev i løbet af seks år solgt over en million eksemplarer af den fine model, der var designet af legendariske Bertone.

En ny æra indledes med VW

Alligevel var der ikke godt nok styr på finanserne, og i begyndelsen af 1990erne indledtes et samarbejde med VW-koncernen, der blandt andet udmøntede sig i Skoda Felicia, en anden ganske populær model.

Der er lavet mange forskellige Skoda-modeller gennem årene

Volkswagen Group overtog i 1991 30 procent af aktierne i Skoda – en andel, der blev øget op gennem 1990erne, indtil Volkswagen i 2000 kunne kalde sig 100 procent ejere af Skoda. Dermed kunne en ny æra indledes.

I den periode kom først Skoda Octavia og Skoda Fabia til i henholdsvis 1996 og 1999 – og begge modeller lykkedes med at blive valgt som Årets Bil i Danmark 1997 (Octavia) og 2001 (Fabia).

Det eneste Skoda Museum uden for Tjekkiet

Den fine udstilling på Fyn består af godt 35 forskellige bilmodeller, der primært er privatejede udgaver. Formand for museet er Jan Hansen, hvis far selv havde en Skoda-forretning i Glamsbjerg – og både han og en af de andre tovholdere, Hans Erik Hansen, er med, da Autocentralen bliver inviteret inden for i museet.

Det er lidt af en øjenåbner, at der i en længe på det enorme Krengerup Gods er placeret et yderst seværdigt bilmuseum – faktisk det eneste Skoda Museum uden for Tjekkiet, ifølge de to museumsfolk.

En fin ambulance fra det tjekkiske mærke

De mange biler på museet er stort set udelukkende modeller fra før Volkswagen overtog Skoda, men det betyder ikke, at museet har et horn i siden på den tyske mastodont.

– Overhovedet ikke. Bilerne bliver stadig primært lavet i Tjekkiet, og Skoda er fortsat sit eget mærke, så det er fint. Desuden tror jeg ikke, at Skoda ville være, hvor de er, hvis ikke VW var kommet ind over, understreger Jan Hansen.

Masser af Skoda-relaterede effekter

Ud over de mange biler, som tidsmæssigt repræsenterer årene fra 1937 til cirka 2000, er der også masser af sjovt tilbehør og grej, ligesom museet har gjort meget ud af at lave scenarier som eksempelvis et lille værksted, et rallybils-setup og andre effektfulde udstillinger.

Der er masser at se på museet

Enkelte biler er også helt særlige – der er eksempelvis en militærvogn fra Skoda, der bare er produceret i tre eksemplarer, ligesom der er flere rally-modeller, en ambulance og en minibus med plads til et helt håndboldhold.

I den ene enden af hallen er der udstillet masser af Skoda-relaterede effekter såsom kaffekrus, modelbiler, skilte og læsestof – nøgleringe, nips og andet grej.

Fra Autocentralen kan vi varmt anbefale et besøg i de “hellige haller” – vi fik os i den grad en på opleveren.

Klik her, hvis du vil finde mere information på Skoda-museets eget website.

En Skoda fra dengang farfar var ung