25 års jubilar bruger sit krudt både på varebiler og verdenskrige

12. februar 2024
Kristian Zouaoui har 25 års jubilæum

AUTOCENTRALEN – Den 15. februar 2024 kan Kristian Zouaoui fejre, at det præcist er et kvart århundrede siden, at han første gang satte sig i sælgerstolen hos den lokale Volkswagen-forhandler. En position, som har han indtaget lige siden – og som han forhåbentlig fortsætter med i mange år.

I februar 1999 hed den lokale Volkswagen-forretning i Horsens ikke Autocentralen – og adressen var heller ikke den nuværende på Vejlevej 151. Men erhvervssælgeren var den samme – for det var netop midt i februar 1999, at en 27-årig Kristian Zouaoui blev ansat til at primært at håndtere varebiler, kassevogne og øvrige køretøjer i segmentet for gule nummerplader.

– Dengang var det helt nyt, at Volkswagen-importøren var begyndt at fokusere på indretning af erhvervscentre ude i bilhusene. Men det var ikke desto mindre en idé, som min daværende chef hos Albert V. Jensen virkelig kunne lide, og derfor blev det sådan, at jeg blev ansat til at stå i spidsen for den afdeling, fortæller Kristian Zouaoui.

Kristian Zouaoui i 1999

Han kan torsdag den 15. februar 2024 lade sig fejre som 25 års jubilar i den samme forretning – om end den for en lille håndfuld år siden skiftede navn til Autocentralen Horsens.

Ekstrem stor interesse for historie

Det var nu på ingen måde en karriere som bilsælger, som Kristian Zouaoui hverken havde drømt om eller spået sig selv en fremtid inden for.

– Jeg har, helt fra jeg var dreng, været voldsomt interesseret i historie. Både på det helt generelle plan, men i særdeleshed i den periode af 1900-tallet, hvor de to verdenskrige foregik. Og det var nok indgangen til, at jeg i 1990erne faktisk læste historie på Aarhus Universitet, fortæller den mere end garderhøje erhvervssalgschef.

Kristian Zouaoui interesserede sig nemlig også for biler og andre køretøjer, og på et tidspunkt blev han hentet ind til at etablere en bil-udstilling på Industrimuseet i Horsens, som kom til at hedde ”På hjul med friheden”. Altså med klare referencer både til verdenskrigene og perioden imellem dem, historien om VW internationalt og i en dansk ramme.

– Nogle vil nok mene, at jeg har en noget nørdet side, og det er også rigtig nok. Jeg er meget detaljeorienteret. Det gælder især, når det handler om historie, men det gælder nok også, når det drejer sig om biler, erkender Kristian Zouaoui.

Zouaoui og Leno er i samme liga

Salgschefen rummer også en høj grad af ihærdighed og vedholdenhed, hvilket ofte kommer til udtryk i dagligdagen. Og det gjorde det også i forbindelse med førnævnte udstilling, hvor det mod alle odds lykkedes Kristian Zouaoui at overtale Volkswagen-fabrikken til at lade Ferdinand Porsches egen bil, verdens ældste Volkswagen med stelnr. 3803, udstille i Horsens.

– Det var ret vildt. Der er kun få personer, som har kørt verdens ældste Volkswagen i nyere tid, bla. Jay Leno, pointerer Kristian Zouaoui med en humoristisk henvisning til, at han dermed er i samme liga som den populære og bilfanatiske talkshow-vært fra USA.

Erhvervssalgschef Kristian Zouaoui

Kristian Zouaoui er også selv ret fanatisk omkring biler – og har da også en pæn samling af køretøjer hjemme på matriklen i Rask Mølle. En matrikel, som han deler med hustruen Sara og børnene Caroline og Peter på henholdsvis 17 og 18 år.

– Min kone er heldigvis meget enig med mig i, at der indimellem trænger til at rykke et nyt ældre klenodie ind på vores ejendom, så også på dét punkt er jeg ganske heldig, erkender han.

Biler kørte bedre i gamle dage

Bilsamlingen derhjemme omfatter blandt andet en Opel Six fra 1935, der var blevet efterladt af den tyske værnemagt i forbindelse med Den Anden Verdenskrig. En Cadillac V8 fra 1950. En Peugeot 403 fra 1960. Og en Volkswagen K70 fra 1972 (se foto af lignende eksemplar herunder). Og så er der en rød-hvid Volkswagen T1 fra 1965 – også kendt som det originale rugbrød.

Han samler i øvrigt også på alt muligt andet end biler. Legetøj, modeltog og især genstande fra besættelsestiden for blot at nævne nogle få eksempler.

– Jeg holder ofte foredrag om besættelsen, tit med en lokal vinkel her i det østjyske. Det har jeg gjort i mange år, og det betyder også, at der er mange mennesker, der igennem tiden har doneret mig genstande knyttet til historier fra krigens tid. Og det kan jeg sjældent sige nej til, hvilket selvfølgelig koster lidt plads og tålmodighed derhjemme, konstaterer jubilaren.

Volkswagen-K70

Desuden har Kristian Zouaoui i en årrække fungeret som historisk konsulent på en række store danske filmproduktioner. Blandt andet ”9. april”, ”Under Sandet”, ”De forbandede år – 1 og 2” samt filmene om Hvidstengruppen.

Det handler om mennesker

Erhvervssalgschefen er ikke til de der store fester, hvor han selv skal være midtpunkt, så der bliver næppe nogen stor jubilæumsfejring.

En yngre udgave af Kristian Zouaoui

– Jeg vil gerne fortælle 250 mennesker om luftkrigen over Østjylland, men jeg vil helst ikke selv være midtpunkt. Men jeg kan da godt lige tænke en tanke eller to over, at der lige pludselig er strøget 25 år afsted. Det går stærkt, så det er med at nyde det, understreger Kristian Zouaoui.

Han er stadig glad for sit arbejde, selv om betingelserne har ændret sig markant i det kvarte århundrede, hvor han har været en del af først Albert V. Jensen, så SMC Biler og nu Autocentralen.

– Vi har heldigvis stadig med mennesker at gøre, men der er kommet enormt mange administrative opgaver til, som gør en bilhandel noget mere kompleks. Men vi finder ud af det, og jeg har heldigvis rigtig mange gode og faste kunder, der bliver ved med at komme i bilhuset. Det er jeg meget taknemmelig over, pointerer han.